Kevesekben születik meg az elhatározás azonnal: Akváriumot akarok!

Gyerek esetében még nehezebb a helyzet, hiszen leginkább a szülőn múlik lesz-e akvárium?

De tételezzük fel, a döntés már megszületett, a család minden tagja magáévá tette a gondolatot: Akváriumunk lesz!

Ezek után megkell beszélni, tisztázni kell mekkorát akarunk, van-e erre megfelelő bútor, helyszín és nem utólsósorban, az anyagi lehetőségeket.

 

Ha adott a lehetőség arra, hogy egyedi méretet készítessünk, akkor a  megfelelő helyre készített bútorra csináltathatunk ugyan ekkora akváriumot.

 

A beépített akváriomuk esetében vegyük figyelembe azt, hogy az adott bútor vagy polc elbírja-e az akvárium súlyát.

Nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy az akvárium teljes súlya megeggyezik az (űrtartalom+ 20%) kg súllyal.

Tehát egy 100literes akvárium esetében a teljes súly kb 120 kg lesz.

 

 

Az akvárium típusok tekintetében a formaválaszték igen nagy. Lehet teljesen kocka, téglatest, elülső sarkok csapottak, íves elejű és még lehetne sorolni. Minden formának megvan az előnye és a hátránya is. A négyzet vagy téglalap alapú akváriumok nem annyira dekoratívak mint pld az íves frontüveggel készített akváriumok, viszont cserébe sokkal könnyebben takarítható. Egy íves üveget  gyakorlatilag lehettelen pengés algakaparóval tisztítani, pedig jó szolgálatot tenne.

 

Ha sikerült az akvárium nagyságát kitalálni, számoljuk ki a térfogatát. Ha cm-ben összeszorozzuk az élek hosszúságát, akkor az eredményt köbcentiméterben kapjuk, amit ha 1000-el osztunk, kiderül hány literes az akvárium. Ehhez képest megválaszthatjuk a halak nagyságát, darabszámát, ehhez képest kiszámolhatjuk mekkora fűtőtestre, mekkora világításra van szükségünk.

 

Az elhelyezést tekintve, ha egy mód van rá, ne helyezzük el ablak előtt, vagy annak közvetlen közelében, mert a sok természetes fény hatására intenzív algásodás kezdődhet.

 

Tehát címszavakban a lényeg:

 

 

A fent leírtak végig gondolása az első lépés az akvárium felé.

 

A továbbiakban, a baloldali menüben, fentről lefelé haladva, kulcsgondolatokkal próbálunk ellátni, a megfelelő összeállítás megtalálásának érdekében.

Minden megoldáshoz több út vezethet!