A szelőztetésről.

 

Miért is van szükségünk a szellőztetésre? Halaink, növényeink elfogyasztanak valamennyi oxigént a vízből. Valamennyi természetes módon is kötődik meg a levegőből, de sok esetben nincs, nem lehet egyensúlyban az elfogyasztott és megkötött oxigén mennyisége. Éjszaka a növények oxigént vonnak el és ráadásul széndioxidot termelnek! Ezért az elfogyasztott oxigént pótolnunk kell!

 

Erre a célra találták ki a levegőpumpát.

Levegőpumpa

Porlasztó

Porlasztó

Elosztó, csap

A szellőztetés kellékei

Tehát adott egy pumpa aminek az a dolga hogy folyamatosan nyomja a levegőt. A hozzá csatlakoztatott csövön keresztül az akváriumba vezetjük és egy porózus kő segítségével sok apró buborékra osztjuk.

Minnél kisebbek a buborékok annál nagyobb felületen érintkezik a levegő az akvárium vizével. A pumpa kiválasztásánál nyugodtan választhatjuk a legkisebb típust, még egy 200 literes akvárium esetében is, mert még így is többt termel mint amire igazából szükségünk van.

Alapvetően nem az a baj hogy túl sok lesz az oxigén a vízben :-) hanem az hogy olyan nagy vízáramlást képest csinálni a porlasztó, hogy minden felkavarodik az akváriumban. Ezért ha túl sok a levegő, akkor használjunk több porlasztót, vagy az elosztó és a két csap segítségével szabályozzuk be illetve a felesleges levegőt engedjük ki a szabadba.

Elvileg elég lenne egyetlen csap is de mivel így lefolytjuk a pumpát, a benne lévő gumi alkatrészek folyamamatosan feszültség alatt maradnak és az élettartama csökken a pumpának. Tehát lényeg a megtermelt felesleges levegőt engedjük ki a pumpából.

 

Hogy mennyit is jelent az oxigéndús víz a halaknak azt a horgászok jól tudják, hiszen a duzzasztók környékén a lezúduló vízben sokkal több hal van mint a folyók más szakaszán. Ez nem véletlen!

 

Nem túl régen jelentek meg olyan szerkezetek is amik egy szivattyú mintájára a vizet és a levegőt összekeverik és a vízbe préselik. Több darabot kipróbáltam. Sajnos érdemben nem volt hallkabb egy levegőpumpától, mivel egyrészt a levegő bedarálása igen nagy zajjal jár, másrészt a rotor meghajtása elektromágneses elv alapján történik, gyakorlatilag beremeg az egész akvárium. Magyarul tompa folyamatos zaj. A külső levegőpumpák esetében még megvan az a lehetőségünk, hogy magát a pumpát távolabb helyezzük el és a csövet vezetjük a helyszínre. Így gyakorlatilag zaj mentesen tudjuk üzemeltetni a szellőztetőt.

Hydor-ario  szellőztető-gép