A világításról.

Néhány példa a watt-liter arányra 50cm-es vízoszlop esetén:

 

30-50       ==> 15w

50-100     ==>18w

100-160   ==>2×18w

160-250   ==>2×30w

250-400   ==>2×36w

 

Olvasni néhol olyan elvetemült adatokat hogy 2 watt/ liter. Ez túlzás még akkor is ha normál izzókat használunk. Az akvaristák által tartott növények többnyire kevés fénnyel is beérik. A példa wattszámokkal élve, vizuálisan is kellő hatást érünk el az akvárium megvilágítását illetően.

A világítások egyedi darabok, és mindig az akvárium méretéhez igazítjuk.  Ez azért van hogy esztétikus is legyen ne csak praktikus. A világítások minden darabja gyári, a kereskedelemben is kapható alkatrészekből összeállított eszköz.  Az armatúra rendszerint kifordított tükör így a lehető legjobb hatásfokkal dolgozik. Magassága 4cm tehát mondhatni, alig észrevehető. Az árképzés és az üzembiztonság miatt a fénycsövek forrasztva vannak így azok cseréje kicsit ugyan bonyolultnak tűnik de ezt mi anyagáron megtesszük.  A fénycsövek lehetnek egyszerű fénycsövek (f33) vagy a kifejezetten ilyen célokra gyártott aquarelle lágylila fénycsövek. (10000 Kelvin ) Az aquarelle csövek színkiemelő hatásúak. A mélyrehatóló napfényt utánozzák. Fénye a barna algának kedvez. Vegyes állományú akváriumokban az algát rendszerint meg is eszik a halak, így felsem tűnik az algaképződés. Csak lazacos, vagy sügeres akváriumokban gondot okozhat az algaképződés ha nincsennek algaevők az akváriumban! Tartósságukat tekintve rendszerint minimum 2 évig probléma mentesen üzemelnek és természetesen minden darabra garanciát vállalunk. A képen jól látható a különbség a sima f33 és az aquarelle fénycsöves világítás között.  Az armatúrákat bármilyen színűre letudjuk fóliázni!

 

A világítás armatúrákat az akváriumtető felett helyezzük el. A tető rendszerint 2 félből áll, az elülső rész a hátsó alá becsúsztatható, illetve ha szükséges, mindenestől kiemelhető. A tető kiképzése az akváriuok menüpont alatti albumban látható.

Beleolvasgattam náhány fórumba, ahol a fénycsövekkel  kapcsolatban voltak tanácsok. Kicsit túl regált ez a téma. Amíg nem voltak spéci fénycsövek addig is tartottunk növényeket és tökéletesen fejlődtek az egyszerű tungsram csövek alatt is, függetlenül hogy sárgásabb vagy fehérebb fénye volt. Így már akkor levontuk a tanulságot: azt a tartományt amire a növénynek szüksége van minden fénycső tudja. Így ami miatt a spéci fénycsöveket ajánlom az a vizuális hatás.

Tapasztalat szerint a vizet kifehéríti (még a sárgás öreg víz is frissnek tűnik) valamint minden szín élénkebb alatta.(A növények is lényegesebben zöldebbek) A növények tökéletesen fejlődnek alatta, egy picit a barnaalgának kedvez. Ez jobb mintha a zöldnek kedvezne. Ha valakinek nem jól fejlődik a növénye az ne a fénycsőben keresse a hibát! Sokkal inkáb a talajban, az elöregedett gyökérzetben, vagy nem odavaló növényben .